Zoek binnen Vitis Welzijn

Wateringen telt ruim meer dan 16.000 inwoners en dankt zijn naam aan de vaart Wateringen die in de Middeleeuwen langs het Hof van de Heren van Wateringen stroomde. Vitis Welzijn is hier volop aanwezig! Lees hier wat wij voor u kunnen betekenen.

Wateringen 

In de afgelopen twee eeuwen is Wateringen gegroeid van een klein agrarisch dorp naar een dicht bevolkte tuinbouwgemeente. Vitis Welzijn is volop aanwezig in Wateringen, voor advies, steun, informatie of leuke activitieiten. We spannen ons in om u vele mogelijkheden te bieden om elkaar te onmoeten, en op een vitale manier door het leven te gaan. 

Wateringen - historie

In de afgelopen twee eeuwen is Wateringen gegroeid van een klein agrarisch dorp naar een dicht bevolkte tuinbouwgemeente. De verveende Oud- en Nieuw Wateringveldsche polder werden rond 1845 drooggemalen en daardoor weer landbouwgrond. Het goede klimaat en de bewerking van het land zorgden voor meer tuinbouwgrond en meer opbrengst per vierkante meter. De bescherming van groente en fruit werd gevonden door de bouw van fruitmuren, die werden door ontwikkeld via kleine serres en platglas, naar kassen, naar warenhuizen, naar grote productiecentra. De handel via het water verbeterde, de trein deed zijn intrede gevolgd door het vrachtvervoer. De handel organiseerde zich, de groente- en fruitveiling Wateringen werd opgericht in 1889. In 1966 was de fusie naar Veiling Noord een feit, waarna grond werd verworven en de bouw kon beginnen, Een nog grotere fusie leidde in 1996 tot The Greenery. 
De gemeenschap groeide en kerkgemeenschappen en andere verenigingen kregen hun plaats in het dorp. Nieuwe wijken werden gebouwd: Oranjebuurt, Kwakcomplex, Harry Hoekstaat en omgeving, Plan Zuid I en II, Suydervelt, Venenwijk en Vliettuinen. Bedrijventerreinen werden aangelegd. Steeds meer tuinbouwgrond werd hieraan opgeofferd, maar helaas ook een groot aantal monumentale gebouwen. En dan was daar nog de grote boze buurman Den Haag. Op 1 januari 1994 werd ruim een kwart van het grondgebied van de gemeente Wateringen geannexeerd: de huidige wijk Wateringse Veld. 
Op 1 januari 2004 is Wateringen een van de elf kernen van de nieuwe gemeente Westland geworden.

Voor meer info over de geschiedenis van Wateringen: zie Wateringen - Historische Vereniging Wateringen Kwintsheul (hvwk.nl)

Sociaal Makelaar 

Sociaal makelaars versterken de samenleving, weten wat er leeft en speelt. Samen met de bewoners zijn zij de oren en ogen van de buurt en ondersteunen initiatieven in de kernen. Ze weten de weg en werken veel samen, bijvoorbeeld met sport-en cultuurverenigingen. Ook stimuleren ze iedereen om iets voor elkaar te betekenen. Zij nemen het niet over, maar gaan voor samenwerking, tussen inwoners, professionals en organisaties in de wijk.

Sociaal Makelaar van Wateringen is Peter van den Berg. Maak kennis met Peter. 

Meer informatie over Sociaal Makelaars

Welzijnsadviseur

Welzijnsadviseurs zijn de onafhankelijke vertrouwenspersonen van Vitis Welzijn en in vraagstukken, van eenvoudige vervoersproblemen, tot zorg- en zingevingsvragen.

Uw welzijnsadviseur in deze dorpskern is Karleen Dries

Jongerenwerk

Jongerenwerk is sociaal werk, gericht op jongeren. Het is mooi werk. Want het gaat uit van gelijkheid. We houden niet van praten over jongeren. Nee, wij praten mét jongeren! We richten ons op jeugd van 12 tot 23. Die zijn heel vaak buiten. En wij dus ook!  We spreken hun taal, dat is natuurlijk handig. Om te weten wat er speelt. Waar behoefte aan is. 

We willen jongeren de béste versie van zichzelf laten zijn. Meehelpen in het opgroeien tot actieve en zelfstandige volwassenen.

Jongerenwerker in Wateringen is Ali el Mokaddem. Klik hier voor zijn eigen pagina.

Meer info over Jongerenwerk vindt u hier.

Wijkcentrum

 

Het Wijkcentrum is dé plek voor advies, informatie en vrijwilligerswerk. Wij denken met u mee en zoeken samen naar een antwoord op uw vraag. Kunt u het zelf oplossen? Wilt u iets leren? Is er andere hulp nodig? En waar kunt u dan terecht? U doet zelf wat u kunt en als u het niet zelf kunt, doen we het samen! Verspreid over Westland hebben wij vele verschillende wijkcentra.

Kijk hier voor het wijkcentrum Terra Nova in Wateringen.

In een Buurt Informatiepunt kunt u terecht voor al uw vragen op het gebied van zorg, welzijn, financiën en vrijwilligerswerk. U wordt te woord gestaan door goed opgeleide vrijwilligers. Zij nemen de tijd voor een goed gesprek, om het verhaal te horen en de vraag achter de vraag te zoeken en te kijken wat u zelf kunt doen.

In Wateringen vindt u het Buurt Informatiepunt  in de Bibliotheek Wateringen; klik hier voor meer info over dit Buurt Informatiepunt.

Klik hier voor meer info over Buurt Informatiepunten.

Bij Mekaar - lekker samen eten

 

Samen eten zorgt voor ontmoeting en geeft binding. Bij ‘Bij Mekaar’ is iedereen welkom. Er wordt een gezonde driegangen maaltijd geserveerd.

Om te komen eten moet je je minimaal 1 dag van te voren aanmelden. Dit kan direct via de site of door te bellen naar het restaurant van je keuze. Ga hiervoor naar de agenda, of direct naar het buurtrestaurant van je keuze. 

Bij Mekaar vindt u in wijkcentrum Terra Nova. Voor meer informatie kunt u bellen met Renée Goppel via 06-11896337Aanmelden via: www.bijmekaar.nl

Activiteiten

Vitis Welzijn organiseert vele activiteiten in de buurt. 

Klik hier voor alle activiteiten in Wateringen

Alle Dorpskernen  

Veiligheid

Geen spoed, wel politie: Telefoon: 0900 – 8844 (gebruikelijke belkosten). 
Contact via het meldformulier op de site www.politie.nl

Wijkagenten Wateringen 

Wijkagenten Bas Riksen en B treft u in de wijk en zijn telefonisch bereikbaar via 0900 – 8844 
Bij spoed belt u altijd het alarmnummer 112

Naast de politie zijn er ook BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) van de gemeente actief in alle kernen. Zij handhaven op veiligheid en naleving van regels

Buurtvereningen

Goed contact met de buren vinden veel mensen belangrijk. Wateringen heeft twee actieve buurtverenigingen, die allerlei activiteiten organiseren. Voor meer informatie kijk op:

Buurtpreventie

Een veilige en leefbare woon- en leefomgeving voor de inwoners is van groot belang. De buurtpreventie bestaat uit inwoners van Wateringen en hebben hart voor hun dorp. Kijk op buurtpreventie-wateringen.nl

Huisartsen

Huisartsenpraktijk De Beemd 
Adres: De Beemd 3 2291 VZ Wateringen, 
Contact: 0174-292323
huisartsenpraktijkdebeemd.praktijkinfo.nl

Huisartsenpraktijk De Waterring 
Adres: Julianastraat 2 2291 TP Wateringen, 
Contact: 
0174-292384 
huisartspraktijkjulianastraat.uwartsonline.nl

Huisartsenpraktijk Essellanden 
Adres: Komkommerstraat 1 2292 AB Wateringen, 
Contact:
0174-270665
www.hap-essellanden.nl

Huisartsenpost Westland zijn, te bereiken in avond, nacht, weekend en met feestdagen.
Adres: Middel Broekweg 2A 2671 ME Naaldwijk
Contact: 0174-638738
rhmdc.nl/locaties/behandelcentrum-westland-bcw