In samenwerking met de gemeente Westland en Vitis Welzijn start PostNL op maandag 14 februari een pilot met het signaleren van eenzaamheid. Speciaal geïnstrueerde bezorgers van PostNL kunnen op vrijwillige basis een signaal geven als zij tijdens hun ronde vermoeden dat mensen wel eens eenzaam kunnen zijn. Ze kunnen dat vanaf nu bij het Signaalpunt Eenzaamheid Westland.
Gemeente Westland is blij met de samenwerking
“Een mooi en sociaal initiatief”, vindt wethouder Piet Vreugdenhil. “Door samen de handen ineen te slaan kunnen we zorgelijke signalen snel oppakken en daarmee nog beter voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken. Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend, hoe meer we kunnen doen voor de ander.”
Signalen worden opgepakt door Vitis Welzijn
Aanleiding voor de inzet van PostNL is dat bezorgers van PostNL van alles en dus ook weleens eenzaamheid tegenkomen als ze pakketten bezorgen. Deze bezorgers kunnen naar eigen behoefte een signaal afgeven, maar zijn dit niet verplicht. Marja van den Berg, teamcoördinator bij Vitis Welzijn: “De bezorgers hebben nu een plaats waar ze met hun zorgen terecht kunnen. Vitis pakt daarna de signalen op. Wij zoeken binnen 3 dagen contact om te kijken of iemand echt eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Tijdens dit proces volgen wij natuurlijk de juiste privacyregels.”.
Positieve invulling door PostNL
Karina Heslinga, Projectmanager Eenzaamheid bij PostNL: “We hoorden van onze bezorgers dat ze eenzaamheid tegen kwamen en met deze pilot willen we hen een plek geven om hun zorgen te delen en weten we ook dat er een goede opvolging is van de signalen.“. Wethouder Vreugdenhil: “ik vind het positief dat een groot bedrijf als PostNL haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op zo’n positieve manier invult.”.