Zoek binnen Vitis Welzijn

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Kennen werkgevers de mantelzorgers in hun bedrijf en zo ja, hoe zorg je dan dat er een gezonde balans is tussen het werk en de mantelzorg? De gemeente Westland en Vitis Welzijn hebben hierin stappen gezet en mogen zich daarom vanaf vandaag mantelzorgvriendelijke organisatie noemen.

Stappen zetten

Werk&Mantelzorg, een initiatief van MantelzorgNL, begeleidt bedrijven in de weg naar een mantelzorgvriendelijke organisatie. “Het begint met bewustwording. Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als zodanig. Het kan zomaar een verborgen thema zijn waar de organisatie last van heeft omdat een werknemer met mantelzorgtaken dreigt uit te vallen”, vertelt Martijn Tillema van Werk&Mantelzorg. “Om een mantelzorgvriendelijke organisatie te worden, hebben we een proces ingericht van vier stappen; bespreken, beschrijven, bekwamen en borgen. Deze hoeven niet op volgorde uitgevoerd te worden, maar zijn wel allemaal belangrijk. Heb je alle vier stappen doorlopen, en heb je werk en mantelzorg geborgd in jouw organisatie, dan kun je opgaan voor de erkenning.”

Maak ruimte voor mantelzorg

“Het is mooi om deze erkenning samen met Vitis Welzijn te ontvangen. Wanneer je er als gemeente en welzijnsorganisatie bent voor alle mantelzorgers in Westland, is het logisch om er ook te zijn voor de mantelzorgers binnen je eigen organisatie. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het is alleen haalbaar als we ons daar bewust voor inzetten. En dat doen we dus goed, blijkt,” vertelt wethouder Ben van der Stee tijdens het in ontvangst nemen van de erkenning samen met Liesbeth Koornneef, directeur van Vitis Welzijn. “Mantelzorg hoort bij het leven en dus ook het werk. Daarom raad ik elk bedrijf aan om er ruimte voor te maken. Mijn belangrijkste advies daarbij: wees vooral open, eerlijk en duidelijk rond dit thema. Open met elkaar communiceren is niet altijd gemakkelijk, maar wel de basis om werk en mantelzorg goed te combineren. Als je eerlijk bent over wat je wel of niet doet en waarom, ontstaat er wederzijds begrip. Dat is voor mij de basis voor het goed organiseren van werk en mantelzorg”, aldus Koornneef.

Samen stappen zetten met Westlandse bedrijven

Als wethouder zorg en welzijn spreekt Piet Vreugdenhil regelmatig mantelzorgers in Westland. “Mantelzorgers hebben een zware taak in de zorg voor hun naaste, zeker wanneer zij daarnaast ook nog een baan hebben. Wanneer mantelzorgers hierover duidelijke afspraken hebben gemaakt op hun werk, geeft dit lucht en kunnen zij de mantelzorgtaken beter vervullen én hun werk goed blijven uitvoeren”, vertelt Vreugdenhil. “Wij bieden ondersteuning aan mantelzorgers in Westland,” vult Marja van den Berg van Vitis Welzijn aan. “Daarnaast zijn wij er ook voor bedrijven in Westland die vragen hebben over dit actuele en belangrijke thema. Doordat wij zelf de stappen doorlopen hebben naar een mantelzorgvriendelijke organisatie én wij weten wat er speelt bij mantelzorgers, kunnen wij samen met andere Westlandse bedrijven deze belangrijke stappen zetten. Een mantelzorgvriendelijke organisatie levert winst op voor de werkgever én de werkende mantelzorger”, sluit Van den Berg af.

Online bijeenkomst ‘maak jouw bedrijf mantelzorgvriendelijk’

Zorg dat uw bedrijf mantelzorgvriendelijk is en voorkom uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. In de online bijeenkomst ‘maak jouw bedrijf mantelzorgvriendelijk’ gaan we graag in gesprek en praten wij u bij over de mogelijkheden. We zien u daarom graag, digitaal, dinsdag 26 oktober vanaf 15.00 uur. Via zoom zetten we in een uur werk en mantelzorg op de kaart. Bent u erbij of heeft u een vraag? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0174 – 630358. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname van de bijeenkomst.