Zoek binnen Vitis Welzijn

Elk jaar in september vragen we door WestlandOntmoet extra aandacht voor ontmoeten. Ook in Westland is veel behoefte om anderen te ontmoeten. Om anderen te treffen voor een glimlach, een toereikende hand, een luisterend oor of een maatje om mee af te spreken en samen activiteiten te ondernemen.

 Westland ontmoet logo CMYK

WestlandOntmoet 

In Westland vindt eind september altijd WestlandOntmoet plaats. Die behoefte aan ontmoeten en de gezamenlijke strijd tegen eenzaamheid is de afgelopen periode meer en meer duidelijk geworden. 

Eenzaamheid bespreekbaar maken

In de periode van WestlandOntmoet is eenzaamheid regelmatig onderwerp van gesprek. Ontmoeten is niet de oplossing van eenzaamheid maar kan wel zorgen voor bewustwording. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam en 38% van de Westlander ervaart eenzaamheid. Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Het is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Eenzaamheid is óók iets wat een beetje bij het leven hoort. Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen; incidenteel gevoeld worden of langdurig aanhouden. Bijvoorbeeld door verlies van een dierbare, echtscheiding, ziekte maar ook door veranderingen als verhuizing en ontslag. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen.

Omzien naar elkaar

Ontmoeten lost eenzaamheid misschien niet op. Het kan wel een manier zijn waardoor iemand zich gezien en gehoord voelt en waardoor de eenzaamheid wat dragelijker wordt. Kleine ontmoetingen en gebaren kunnen dan een verschil maken. Een kopje koffie drinken met de buurvrouw die onlangs weduwe is geworden of echt vragen hoe het gaat met de moeder op het schoolplein die onlangs is gescheiden. Dan is er aandacht en een luisterend oor en dat kleine gebaar kan een waardevol moment zijn.

Ontmoeten bij Vitis Welzijn

Een ontmoeting is een moment waarbij je met belangstelling het antwoord van de ander afwacht. En het mooie aan ontmoeten is, het kan overal; in de supermarkt, bij een sportvereniging of in de wijk. Een vitale samenleving kan niet zonder mensen die naar elkaar omzien en momenten van oprechte aandacht. Ontmoeten kun je daarom ook volop bij Vitis Welzijn:

Ontmoeten in het wijkcentrum

Ontmoetingsplek voor senioren, De Vereeniging

Ervaringen delen bij ontmoetingsgroepen

Elkaar ontmoeten als vrijwilliger

Ontmoeten het hele jaar door

In september vragen we door WestlandOntmoet extra aandacht voor ontmoeten.Ontmoeten stopt natuurlijk niet na deze maand. Het hele jaar door is ontmoeten belangrijk. De kracht van ontmoeting zit juist in het terugkerende en waardevolle contact dat uit de eerste ontmoeting kan ontstaan.

WestlandOntmoet is een initiatief van Bibliotheek Westland, Gemeente Westland, Piet van der Valk en Vitis Welzijn.

mooie ontmoetingen in de buurt neem eens een kijkje!