Zoek binnen Vitis Welzijn

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. 

Wat is de Sociale Benadering?

Deze nieuwe aanpak, genaamd de Sociale Benadering (SB) richt zich op het zien van de mens achter de geheugenklachten of dementie. De benadering gaat er van uit dat iemand die geheugenklachten heeft ook geconfronteerd wordt met hoe de omgeving erop reageert. Zo kan de reactie van anderen weer invloed hebben op uw zelfvertrouwen en ervoor zorgen dat u minder durft te ondernemen. De Sociale Benadering wil die wisselwerking doorbreken door samen te zoeken naar manieren van ondersteuning en zingeving die passen bij u en uw dagelijks leven. 

Voorbeeld Ondersteuning Sociale Benadering

De band tussen Evelien en haar vader was altijd sterk. Twee jaar geleden merkte Evelien dat haar vader stopte met de dingen waar hij altijd zo van genoot: vissen met zijn goede vriend, kaarten met zijn broer, even een praatje maken bij de bakker en koffiedrinken in het buurthuis. Na een tijdje wordt duidelijk dat haar vader dementie heeft. Zijn geheugenklachten hebben niet alleen impact op zijn leven, maar ook op dat van haar. Omdat haar vader bang is anders behandeld te worden door zijn omgeving en de regie uit handen te moeten geven, trekt hij zich terug, raakt sociaal geïsoleerd en wordt somber. Evelien probeert haar vader zo goed mogelijk te ondersteunen te steunen, maar raakt overbelast. Door de spanningen verandert de relatie tussen vader en dochter. Een aantal maanden geleden kwamen Evelien en haar vader in contact met de Sociale Benaderingsteamlid Gerard. Samen met Gerard kijken zij hoe het zelfvertrouwen van Eveliens vader en het vertrouwen in de omgeving kan worden hersteld. Hoe het vissen en kaarten weer kan worden opgepakt en ook de relatie met vriend en broer. Op deze manier krijgt het leven van de vader van Evelien weer kleur, wordt zijn netwerk versterkt en kan Evelien tot rust komen. Met als gevolg dat er weer ruimte komt voor de vader-dochter band.

Ondersteuning door het Team Sociale Benadering

Het team heeft als doel mensen met geheugenklachten te ondersteunen bij het mee blijven doen in de maatschappij.

Dat doet het team door:
• U te ondersteunen bij het behouden en opbouwen van waardevolle sociale relaties.
• Ruimte te creëren voor andere sociale rollen dan die van de rol van ‘mens met dementie’ en u te ondersteunen bij het vinden van een hernieuwd evenwicht.
• U te helpen bij het vinden van nieuwe betekenisvolle activiteiten die aansluiten bij mogelijkheden en interesses

Na een kennismakingsperiode brengt het teamlid van de Sociale Benadering samen met u de aspecten van zelfbeeld, sociale relaties, sociale rollen en zingeving in kaart. Samen wordt besproken aan welk aspect u specifiek aandacht wil geven met het teamlid. 

Hoe gaat het team in ‘s-Gravenzande te werk?

Het Team Sociale Benadering staat klaar om mensen met geheugenklachten en hun naasten te ondersteunen bij het omgaan met de uitdagingen die zich voordoen.

In ’s-Gravenzande is het Team Sociale Benadering gestart met een pilot van 2 jaar die voortkomt uit een samenwerking tussen DSW-zorgkantoor, Tao of Care, Vitis Welzijn en Careyn. Het team bestaat uit zorg- en welzijnsprofessionals en leden met andere achtergronden. 
Het team biedt individuele ondersteuning aan mensen die woonachtig zijn in ’s-Gravenzande. Deze ondersteuning is individueel en op maat gemaakt.

Het Team Sociale Benadering is telefonisch bereikbaar, komt op afspraak bij u thuis. Neem gerust contact met ons op!

Monica Muller
Krista van den Berg 
Heidi Stapersma       
Madelief Lenders

Krista van den Berg

Krista van den Berg

Coördinator dementie & maatjes Stel hier uw vraag