Zoek binnen Vitis Welzijn

Een maatje zijn voor iemand zijn kan betekenen: gezelligheid, een luisterend oor, praktische ondersteuning zoals bijvoorbeeld wat boodschappen en vooral samen iets doen. Want… onder de mensen komen of iets ondernemen is leuker en makkelijker met iemand samen.

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact

‘Compagnon’, ‘makker’, een aantal mooie andere benamingen volgens het woordenboek voor maatje. En dat laat ook duidelijk zien waar het om draait bij maatjes zijn: menselijkheid en persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn belangrijk. Maatjes zijn vrijwilligers die, vaak voor een langere periode, iemand ondersteunen en er vooral ‘zijn’ voor de ander. De vrijwilliger biedt zo waardevolle ondersteuning, maar haalt hier zelf ook voldoening en plezier uit.

Iedereen kan maatje worden

Maatjes zijn er in vele soorten. Er zijn maatjes die langskomen, maatjes die helpen of advies geven, maatjes die anderen laten lachen of juist meegaan naar moeilijke momenten. Er zijn wandelmaatjes, leesmaatjes, maatjes voor iemand met dementie, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, huiswerkmaatjes, sportmaatjes. Kortom, je kunt echt een ‘op maat gemaakt maatje’ zijn voor iemand. Je bent géén hulpverlener, samen bepaal je wat jullie gaan ondernemen of doen en wanneer. Dat maakt het contact laagdrempelig en heel persoonlijk, voor beide personen, en dat is juist de kracht van maatjes.

Waarom zijn maatjes zo hard nodig?

Sommige mensen hebben weinig familieleden, of hun familie woont ver weg. Af en toe een praatje of een uitstapje maken, is voor deze mensen heel erg welkom. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die niet makkelijk alleen de deur uit kunnen en toch graag een leuke activiteit ondernemen. Of leeftijdsgenoten met een klein sociaal netwerk. Er zijn ook Westlanders die door levensgebeurtenissen of psychische problematiek weinig mensen om zich heen hebben en hun eenzaamheid graag zouden verminderen door het contact met een fijn maatje. Dit is echt vrijwilligerswerk waarbij je met iets leuks doen, niet alleen de ander maar ook jezelf heel blij maakt! Heb jij een hobby en wil je die graag delen met een ander, dan is vrijwilligerswerk, maatje zijn, precies iets voor jou!

Dementie & maatjes 

Maatjes van mensen met dementie kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het welbevinden van de persoon met dementie en zijn of haar partner/ kinderen. De coördinator zoekt in samenspraak met alle partijen naar een klik tussen de persoon met dementie en het maatje. Een geslaagde match geeft alle partijen een goed gevoel. Leuke dingen doen, dat is de bedoeling. Dat hoeft soms niet meer dan ‘een bakkie doen’ te zijn, maar er zijn ook maatjes die hun hond(je) meenemen en samen gaan wandelen of een terrasje pakken. Beweging is goed, ook voor het hoofd! Als het maatje een auto bezit, kan men ook met de auto erop uit naar bijvoorbeeld het bos, een tuincentrum of naar Hoek van Holland om bootjes te kijken. De maatjes krijgen een korte training over dementie en hoe er mee om te gaan. De coördinator blijft stand-by om de inzet te begeleiden. Lees verder en laat je informeren over dementie & maatjes! 

Belmaatjes 

Het is heel fijn wanneer iemand regelmatig belt voor een praatje en een luisterend oor biedt, een bekende stem waar je een warm contact mee op kunt bouwen. Een passende vrijwilliger wordt het vaste belmaatje en zo ontstaat er hopelijk een mooi en waardevol contact. Merkt de vrijwilliger dat iemand tegen praktische problemen aanloopt die niet zelf kunnen worden opgelost dan geeft de vrijwilliger, uiteraard in overleg, dit door aan Vitis Welzijn en wordt er vanuit Vitis ondersteuning geboden of de weg gewezen naar mogelijke oplossingen. Lees verder en laat je informeren over de belmaatjes! 

Wil jij iets betekenen voor een ander? Word maatje!

Als je een maatje bent, bezoek je met vaste regelmaat iemand bij hem of haar thuis of op een ander door jullie afgesproken locatie (bijvoorbeeld een buurthuis, een bibliotheek). Je drinkt een kopje koffie of thee, maakt een wandeling, bezoekt een activiteit, net waar behoefte aan is. De deelnemer kan ook een wens hebben om iets nuttigs te gaan doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en kan hierin je ondersteuning gebruiken. Jullie doen de dingen die hij of zij alleen niet zou ondernemen. Belangrijk is hierin is dat jullie je allebei op je gemak voelen.

Wat vragen we van je?

  • Je gaat graag met mensen om
  • Je bent geïnteresseerd
  • Je hebt geduld
  • Je kan goed grenzen stellen

Hoe gaan we van start?

Na een intake met de coördinator word je gekoppeld aan een deelnemer. Daarna volgt een kennismakingsgesprek met diegene waar je maatje van zal worden. Na dit gesprek geven jullie beide aan of er voldoende klik is om elkaar te blijven zien. Jullie komen maximaal één keer in de week of één keer in de twee weken samen en bepalen samen wat jullie gaan doen.

We verwachten van jou geen deskundigheid of kennis op het gebied van de eventuele beperking of psychische problematiek van de deelnemer. Het is genoeg om enthousiast en betrokken te zijn en de ander de ruimte te geven. 

Wat krijg je ervoor terug?

Nieuwe ervaringen en zinvol contact. Je maakt het verschil voor iemand die zich belemmerd voelt om erop uit te gaan en nu door jou weer contacten aan gaat. We bieden bijeenkomsten aan om je te helpen je maatjeswerk goed te doen en andere vrijwilligers te ontmoeten. De coördinator begeleidt je waar nodig.

Contact

Wil je maatje worden of zoek je een maatje? Neem dan contact op met Florine Wilbrink, coördinator Westlandse Maatjes, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0174 - 630358.

Word maatje! Jij maakt het verschil!
Florine Wilbrink

Florine Wilbrink

Coördinator Westlandse (Bel)maatjes Stel hier uw vraag

Ook interessant om te lezen

Spel - en praatgroep voor kinderen in echtscheidingssituaties